Romige Authentieke Boerenkoolstamppot met Knapperige Spekjes

Omschrijving
Deze romige boerenkoolstamppot met knapperige spekjes is een traditionele Nederlandse maaltijd die perfect is voor een doordeweekse avond. De combinatie van de romige aardappelpuree en de rokerige spekjes zorgt voor een hartverwarmend gerecht dat de hele familie zal aanspreken. Serveer met een beetje mosterd voor een extra smaakdimensie!
Bereidingstijd
30 minuten
Benodigdheden
- Grote kookpan
- Aardappelstamper of pureestamper
- Koekenpan
- Houten lepel
- Snijplank
- Mes
Ingrediënten
- 800 g kruimige aardappelen
- 400 g boerenkool (vers of diepvries)
- 200 g spekjes (gerookt)
- 100 ml melk
- 50 g boter
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Mosterd (optioneel, voor serveren)
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken, ongeveer 4 cm groot.
- Kook de aardappelen in een grote pan met gezouten water gedurende 15-20 minuten, of tot ze zacht zijn.
- Voeg de boerenkool toe aan de pan met aardappelen in de laatste 5 minuten van de kooktijd.
- Verhit de koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekjes totdat ze mooi knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
- Giet de aardappelen en boerenkool af en laat ze even uitstomen.
- Stamp de aardappelen en boerenkool samen met de boter en melk tot een romige puree.
- Roer de knapperige spekjes door de stamppot en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de stamppot warm, eventueel met een lepel mosterd aan de zijkant.
Voedingswaarden
Per portie: 450 kcal, 20 g vet, 45 g koolhydraten, 15 g eiwit.
Variatietips
- Voor een gezondere variant kun je de spekjes vervangen door gekookte kipfilet of gerookte tofu.
- Voeg een beetje geraspte kaas toe aan de stamppot voor extra smaak.
- Maak zelf een kruidenmix met bijvoorbeeld nootmuskaat en peper voor een unieke twist.