Menu MaestroMenu Maestro

Authentieke Boeuf Bourguignon uit de Oven met Verse Groenten

4.1
Klik om te beoordelen

Afbeelding van het recept

Omschrijving

Deze authentieke Boeuf Bourguignon, langzaam gegaard in de oven, zorgt voor een diepere smaak en malse textuur. Dit recept brengt de rijke smaken van de Franse keuken naar jouw keuken en is perfect voor een gezellig diner met vrienden of familie. Serveer het met een stuk knapperig brood en je hebt een onvergetelijke maaltijd!

Bereidingstijd

Totale tijd: 3 uur 30 minuten (waarvan 3 uur in de oven)

Benodigdheden

  • Grote braadpan of ovenschaal met deksel
  • Houten lepel
  • Snijplank
  • Koksmes

Ingrediënten

  • 800 g rundvlees (bijvoorbeeld riblappen)
  • 150 g spekblokjes
  • 2 grote uien
  • 3 wortels
  • 3 teentjes knoflook
  • 250 g champignons
  • 750 ml rode wijn (bijvoorbeeld Bourgogne)
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • 2 el tomatenpuree
  • 3 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Voorbereiden: Snijd het rundvlees in blokken van ongeveer 3 cm. Snijd de uien in ringen, de wortels in plakjes, en de champignons in kwarten. Hak de knoflook fijn.
  2. Bakken: Verhit de olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Voeg de spekblokjes toe en bak ze tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en zet apart.
  3. Vlees aanbakken: Voeg het rundvlees in porties toe aan de pan en bak het rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
  4. Groenten fruiten: Voeg de uien, wortels, en knoflook toe aan de pan. Bak ze ongeveer 5 minuten totdat ze zacht zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten.
  5. Deglazeren: Giet de rode wijn in de pan en roer goed door om alle aanbaksels los te maken. Laat het even koken.
  6. Samenvoegen: Voeg het rundvlees, spek, champignons, runderbouillon, laurierblaadjes, en tijm toe. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Oven: Doe de deksel op de pan en zet deze in een voorverwarmde oven op 160°C. Laat het 3 uur langzaam garen.
  8. Serveren: Haal de pan uit de oven, verwijder de laurierblaadjes en tijm. Serveer de Boeuf Bourguignon met aardappelpuree of knapperig brood.

Voedingswaarden

  • Energie: 600 kcal per portie
  • Eiwitten: 40 g
  • Vetten: 35 g
  • Koolhydraten: 20 g

Variatietips

  • Voeg extra groenten toe, zoals paprika of selderij, voor meer variatie.
  • Voor een gezondere versie kun je het rundvlees vervangen door kalkoen of een plantaardig alternatief.
  • Maak je eigen kruidenmix door gedroogde kruiden zoals oregano, rozemarijn en peterselie toe te voegen voor nog meer smaak.