Authentieke Nasi Goreng met Kip en Ei - Snelle en Gemakkelijke Indonesische Specialiteit

Omschrijving
Geniet van de rijke smaken van Indonesië met deze authentieke nasi goreng, bereid met malse kip en een perfect gebakken ei. Dit snelle en eenvoudige recept is ideaal voor een doordeweekse avondmaaltijd en brengt je in een mum van tijd naar de tropen. Voeg een paar verse groenten toe en je hebt een heerlijke, gebalanceerde maaltijd die zowel volwassenen als kinderen zal aanspreken.
Bereidingstijd
30 minuten
Benodigdheden
- Grote koekenpan of wok
- Kookpan voor rijst
- Houten lepel
- Snijplank
- Koksmes
Ingrediënten
- 300 g basmatirijst (of jasmijnrijst)
- 300 g kipfilet, in blokjes
- 2 eieren
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 150 g diepvries doperwten
- 3 el ketjap manis
- 2 el sambal oelek (of naar smaak)
- 3 el zonnebloemolie
- Peper en zout naar smaak
- Verse koriander (optioneel) voor garnering
Bereidingswijze
- Kook de rijst: Kook de basmatirijst volgens de instructies op de verpakking en laat deze afkoelen. Dit kan ook met restjes rijst van de vorige dag.
- Verhit de olie: Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur.
- Bak de kip: Voeg de blokjes kipfilet toe en bak deze in ongeveer 5-7 minuten goudbruin en gaar. Kruid met peper en zout.
- Voeg de groenten toe: Voeg de fijngehakte ui, geperste knoflook en doperwten toe aan de pan en bak dit nog 3-4 minuten mee tot de ui glazig is.
- Roer de rijst erdoor: Voeg de gekookte rijst toe aan de pan en roer alles goed door. Bak het geheel nog 3-5 minuten tot de rijst goed warm is.
- Voeg de smaakmakers toe: Roer de ketjap manis en sambal oelek door de rijst en laat nog 2 minuten op het vuur staan.
- Bak de eieren: Verhit de resterende eetlepel olie in een aparte pan en bak de eieren een voor een tot ze de gewenste gaarheid hebben (gebakken of spiegelei).
- Serveren: Verdeel de nasi goreng over de borden en leg een gebakken ei bovenop. Garneer eventueel met verse koriander.
Tip: Zorg ervoor dat je de rijst goed doorroert, zodat deze niet aan elkaar plakt.
Voedingswaarden
Per portie: 550 kcal, 30 g eiwit, 60 g koolhydraten, 20 g vet.
Variatietips
- Voeg extra groenten toe zoals paprika, wortel of taugé voor meer kleur en voedingsstoffen.
- Maak je eigen sambal oelek door rode pepers, azijn en zout te mengen in een blender.