Menu MaestroMenu Maestro

Aziatische Noedels met Garnalen en Groenten

4.0
Klik om te beoordelen

Aziatische Noedels met Garnalen en Groenten

Omschrijving

Dit snelle en smaakvolle Aziatische gerecht combineert malse garnalen met knapperige groenten en romige udon noedels. De basis wordt gevormd door een hartige saus van sojasaus, gember en knoflook, die perfect harmonieert met de zeevruchtensmaak van de garnalen. De verschillende texturen van de knapperige groenten, de stevige noedels en de sappige garnalen maken dit gerecht tot een waar feest voor je smaakpapillen. Het is een ideale doordeweekse maaltijd die in minder dan 30 minuten op tafel staat en toch een authentieke Aziatische smaakbeleving biedt. De geroosterde sesamzaadjes geven het gerecht een nootachtige finishing touch.

Bereidingstijd

  • Voorbereidingstijd: 10 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Totale tijd: 25 minuten

Benodigdheden

  • Wok of grote koekenpan
  • Kookpan voor de noedels
  • Snijplank
  • Scherp mes
  • Vergiet
  • Grote kom
  • Garde

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 g udon noedels
  • 400 g grote garnalen (gepeld en schoongemaakt)
  • 200 g peultjes
  • 2 wortelen, in julienne gesneden
  • 200 g taugé
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 cm verse gember, fijngeraspt
  • 4 el sojasaus
  • 2 el oestersaus
  • 2 el sesamolie
  • 2 el neutrale olie (zoals zonnebloemolie)
  • 2 el geroosterde sesamzaadjes
  • 2 bosuitjes, in ringetjes gesneden

Voor de saus:

  • 6 el sojasaus
  • 2 el oestersaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 tl suiker
  • 100 ml water

Bereidingswijze

  1. Meng alle ingrediënten voor de saus in een kom en zet apart.

  2. Kook de udon noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel kort met koud water om plakken te voorkomen.

  3. Verhit 1 eetlepel neutrale olie in een wok op hoog vuur. Bak de garnalen 2-3 minuten tot ze roze zijn. Haal ze uit de pan en zet apart.

  4. Voeg nog 1 eetlepel olie toe aan de wok. Fruit de knoflook en gember 30 seconden.

  5. Voeg de wortel en peultjes toe en roerbak 2-3 minuten.

  6. Voeg de taugé toe en roerbak nog 1 minuut.

  7. Doe de gekookte noedels en garnalen terug in de pan.

  8. Giet de saus erbij en roerbak alles nog 2-3 minuten tot het goed warm is en de saus is ingedikt.

  9. Garneer met bosui en geroosterde sesamzaadjes.

Voedingswaarden

Per portie (bij benadering):

  • Energie: 485 kcal
  • Eiwitten: 28 g
  • Koolhydraten: 62 g
  • Vetten: 16 g
  • Vezels: 4 g

Variatietips

  • Vervang de garnalen door kipfilet of tofu voor een alternatieve versie
  • Voeg wat sambal of sriracha toe voor een pittige twist
  • Gebruik andere groenten zoals paprika, broccoli of sugar snaps
  • Voor een authentiekere smaak kun je zelf een saus maken met verse ingrediënten zoals citroengras, limoenblad en chilipepers
  • Gebruik soba of rijstnoedels in plaats van udon voor een andere textuur
  • Maak het gerecht vegetarisch door de garnalen te vervangen door gebakken paddenstoelen en gebruik vegetarische oestersaus