Geurige Bier Gebraiseerde Lam voor een Feestelijke Maaltijd

Omschrijving
Deze bier gebraiseerde lamschouder is perfect voor een gezellige avond. Het vlees wordt langzaam gegaard in een smaakvolle bierbouillon met kruiden en groenten. Serveer het gerecht met romige aardappelpuree of een frisse salade voor een complete maaltijd. Dit recept is eenvoudig te bereiden en brengt de rijke smaken van de Nederlandse keuken naar je tafel.
Bereidingstijd
Totaal: 120 minuten
Bereiding: 20 minuten
Garen: 100 minuten
Benodigdheden
- Grote braadpan of Dutch oven
- Houten lepel
- Snijplank
- Mes
- Lepel voor het opnemen van het vet
- Aardappelstamper (voor de puree)
Ingrediënten voor 4 personen
- 800 g lamschouder, in blokken
- 500 ml donker bier (bijvoorbeeld een stout of dubbel)
- 2 uien, grof gesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 wortelen, in plakken
- 2 stengels bleekselderij, in blokjes
- 2 el tomatenpuree
- 1 el currypasta (of naar smaak)
- 2 laurierbladeren
- 500 ml runderbouillon
- Zout en peper naar smaak
- 2 el olie voor het bakken
- 800 g aardappelen (voor de puree)
- 100 ml melk (voor de puree)
- 50 g boter (voor de puree)
Bereidingswijze
- Verhit de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Bak de lamsblokjes rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet het opzij.
- Voeg de uien, knoflook, wortelen en bleekselderij toe aan de pan en bak gedurende 5 minuten tot ze zacht zijn.
- Voeg de tomatenpuree en currypasta toe en bak nog 2 minuten.
- Doe het vlees terug in de pan en voeg het bier, runderbouillon en laurierbladeren toe. Breng aan de kook.
- Zet het vuur laag, dek de pan af en laat het gerecht 1,5 uur sudderen tot het vlees mals is.
- Kook ondertussen de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn. Giet af, voeg melk en boter toe en stamp tot een romige puree.
- Verwijder de laurierbladeren uit de braadpan en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer het bier gebraiseerde lam met de aardappelpuree.
Voedingswaarden
Per portie: 550 kcal, 40 g eiwit, 20 g vet, 50 g koolhydraten.
Variatietips
- Voor een extra smaakdimensie, voeg een paar takjes verse tijm of rozemarijn toe tijdens het garen.
- Vervang de currypasta door pesto voor een andere smaakvariatie.
- Maak je eigen currypasta met kruiden zoals komijn, koriander, gember en knoflook voor een authentiekere smaak.