Menu MaestroMenu Maestro

Bloemkool Ovenschotel met Kruidenkaas

4.0
Klik om te beoordelen

Bloemkool Ovenschotel met Kruidenkaas

Omschrijving

Deze smaakvolle bloemkoolovenschotel met kruidenkaas is een ideale doordeweekse maaltijd. De romige kruidenkaas maakt de bloemkool heerlijk smeuïg en de goudbruine topping zorgt voor een knapperige bite. Deze schotel is eenvoudig te bereiden en perfect voor een doordeweekse avond. Serveer met een frisse salade voor een complete maaltijd.

Bereidingstijd

Totaal: 40 minuten
Bereiding: 10 minuten
Oventijd: 30 minuten

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Ovenschaal
  • Oven
  • Kookplaat
  • Lepel of spatel
  • Snijplank en mes

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 grote bloemkool (ongeveer 800 g)
  • 250 g kruidenkaas (bijvoorbeeld met bieslook of paprika)
  • 200 ml slagroom
  • 100 g geraspte kaas (bijvoorbeeld jonge kaas of belegen kaas)
  • 2 eetlepels currypasta of pesto
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Voorbereiden: Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht).
  2. Bloemkool koken: Snijd de bloemkool in roosjes en kook deze in een grote pan met gezouten water gedurende 5-7 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet af en zet apart.
  3. Saus maken: Meng in een kom de kruidenkaas, slagroom, currypasta (of pesto), en gehakte knoflook. Roer goed door tot een gladde saus en breng op smaak met peper en zout.
  4. Samenvoegen: Voeg de gekookte bloemkool toe aan de saus en meng voorzichtig zodat de bloemkool goed bedekt is.
  5. Ovenschotel maken: Doe het bloemkoolmengsel in een ovenschaal en strooi de geraspte kaas erover.
  6. Bakken: Bak de ovenschotel in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin en bubbelend is.
  7. Serveren: Haal de schotel uit de oven en laat deze 5 minuten staan voor het serveren. Serveer met een frisse salade.

Voedingswaarden

Per portie: 450 kcal, 30 g vet, 25 g koolhydraten, 15 g eiwit.
(Deze waarden zijn bij benadering en kunnen variëren afhankelijk van de gebruikte ingrediënten.)

Variatietips

  • Voeg wat gebakken spekjes of gehakt toe voor extra smaak en textuur.
  • Je kunt ook andere groenten zoals broccoli of sperziebonen aan de schotel toevoegen.
  • Maak je eigen kruidenkaas door roomkaas te mengen met je favoriete kruiden en specerijen.