Gezonde Baeckeoffe met Lamsvlees en Seizoensgroenten

Omschrijving
Deze Gezonde Baeckeoffe met Lamsvlees en Seizoensgroenten is een smaakvol en voedzaam gerecht dat perfect is voor een doordeweekse maaltijd. Met een mix van malse lamsvlees en kleurrijke groenten zoals wortelen, aardappelen en uien, biedt deze schotel een complete maaltijd vol smaak en vitaminen. Dit recept is niet alleen eenvoudig te maken, maar ook ideaal voor het hele gezin!
Bereidingstijd
60 minuten
Benodigdheden
- Ovenschaal (of braadpan met deksel)
- Snijplank
- Koksmes
- Lepel of spatel
Ingrediënten
- 600 g lamsvlees (stoofvlees of schouder)
- 800 g aardappelen (vastkokend)
- 300 g wortelen (in plakjes)
- 200 g pastinaak (in blokjes)
- 2 uien (in ringen)
- 3 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 200 ml groentebouillon
- 100 ml witte wijn (optioneel)
- 2 el olijfolie
- 1 tl tijm (gedroogd)
- 1 tl rozemarijn (gedroogd)
- 1 laurierblad
- Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
- Snijd het lamsvlees in blokjes van ongeveer 3 cm. Kruid met peper en zout.
- Verhit de olijfolie in een grote pan en bak het lamsvlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet het apart.
- Voeg de uien en knoflook toe aan dezelfde pan en fruit deze 2-3 minuten tot ze glazig zijn.
- Voeg de wortelen en pastinaak toe en bak deze 5 minuten mee.
- Doe het lamsvlees terug in de pan en voeg de aardappelen, tijm, rozemarijn, laurierblad, bouillon en wijn toe. Roer goed door.
- Schep het mengsel in een ovenschaal en dek af met een deksel of aluminiumfolie.
- Plaats de schaal in de oven en laat het gerecht 45 minuten stoven.
- Controleer na 45 minuten of het vlees zacht is en de smaken goed zijn vermengd.
- Serveer warm, eventueel met een frisse salade.
Voedingswaarden
Per portie: 450 kcal, 30 g eiwit, 15 g vet, 50 g koolhydraten.
Variatietips
- Voeg andere seizoensgroenten toe zoals courgette of paprika voor extra kleur en smaak.
- Vervang de lamsvlees door rundvlees of kip voor een andere variant.
- Maak je eigen kruidenmix door verse kruiden zoals peterselie of basilicum toe te voegen, voor een nog frisser resultaat!