Menu MaestroMenu Maestro

Knapperige Gehaktballen met Romige Aardappelpuree en Verse Kruiden

4.0
Klik om te beoordelen

Afbeelding van het recept

Omschrijving

Geniet van deze heerlijke, knapperige gehaktballen, perfect gecombineerd met romige aardappelpuree. Dit gerecht is eenvoudig en snel te bereiden, ideaal voor drukke doordeweekse avonden. De gehaktballen zijn gekruid met verse kruiden en geserveerd met een zijdezachte puree die smelt op je tong. Maak het compleet met een frisse salade voor een gebalanceerde maaltijd.

Bereidingstijd

30 minuten

Benodigdheden

  • Grote kom
  • Kookpan
  • Aardappelstamper of mixer
  • Koekenpan
  • Houten lepel

Ingrediënten

  • Voor de gehaktballen: 500 g rundergehakt

  • 1 klein uitje, fijngehakt

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • 1 ei

  • 50 g paneermeel

  • 2 el verse peterselie, fijngehakt

  • 1 tl paprika poeder

  • 1 tl peper

  • 1 tl zout

  • 2 el olijfolie (voor het bakken)

  • Voor de aardappelpuree: 800 g aardappelen, geschild en in blokjes

  • 50 g boter

  • 100 ml melk

  • 1/2 tl zout

  • Peper naar smaak

  • Voor de salade: 1 krop sla, gewassen en gescheurd

  • 1 komkommer, in plakjes

  • 10 cherrytomaatjes, gehalveerd

  • Olijfolie en azijn (om te dressen)

Bereidingswijze

  1. Kook de aardappelen: Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg de aardappelblokjes en 1/2 tl zout toe. Kook ze in 15-20 minuten gaar tot ze zacht zijn.
  2. Maak het gehaktmengsel: Meng in een grote kom het rundergehakt, de fijngehakte ui, knoflook, ei, paneermeel, peterselie, paprika poeder, peper en zout goed door elkaar. Vorm hier 12 ballen van.
  3. Bak de gehaktballen: Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballen in ongeveer 10-12 minuten rondom goudbruin en gaar. Keer ze regelmatig om.
  4. Puree maken: Giet de aardappelen af en voeg de boter en melk toe. Stamp tot een romige puree. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Bereid de salade: Meng de gescheurde sla, komkommer en cherrytomaatjes in een kom. Besprenkel met olijfolie en azijn.
  6. Serveren: Serveer de knapperige gehaktballen naast de romige aardappelpuree en een frisse salade.

Voedingswaarden

(Estimatie per portie)

  • Calorieën: 650
  • Eiwitten: 40 g
  • Vetten: 30 g
  • Koolhydraten: 60 g

Variatietips

  • Voeg een theelepel currypasta toe aan het gehaktmengsel voor een pittige twist.
  • Je kunt de aardappelpuree ook maken met zoete aardappelen voor een gezondere variant.
  • Maak je eigen kruidenmix voor de gehaktballen door gedroogde kruiden zoals oregano of basilicum toe te voegen.
  • Voeg wat geraspte kaas toe aan de puree voor extra romigheid.