Knapperige Witlof en Ham Oven Bakschotel in 25 Minuten

Omschrijving
Deze knapperige witlof en ham oven bakschotel is een snelle en gezonde keuze voor een doordeweekse avond. Met een goudbruine kaaskorst en een heerlijke vulling van witlof en ham is het een maaltijd waar iedereen van zal genieten. Perfect voor drukke avonden, maar vol van smaak en voedingsstoffen. Serveer met een frisse salade voor een complete maaltijd!
Bereidingstijd
25 minuten
Benodigdheden
- Oven
- Ovenschotel
- Kookpan
- Snijplank
- Mes
- Rasp
Ingrediënten
- 4 stuks witlof
- 200 g gekookte ham, in reepjes
- 150 g geraspte kaas (bijv. belegen kaas)
- 250 ml kookroom
- 1 tl mosterd
- 1 el olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- 1 tl knoflookpoeder (optioneel)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C (180°C hetelucht).
- Snijd de witlof in de lengte doormidden en verwijder de bittere kern.
- Kook de witlof in een pan met licht gezouten water gedurende 5 minuten. Giet af en laat uitlekken.
- Verhit de olijfolie in een grote pan en voeg de gekookte ham toe. Bak deze 2-3 minuten totdat ze lichtbruin zijn.
- Voeg de gekookte witlof toe aan de pan met ham. Roer goed door en voeg zout, peper en knoflookpoeder toe.
- Meng in een kom de kookroom met de mosterd en een beetje peper.
- Voeg het roommengsel toe aan de pan met witlof en ham. Roer alles goed door en laat op laag vuur 2 minuten verwarmen.
- Schep het mengsel in een ovenschaal en strooi de geraspte kaas erover.
- Bak de schotel in de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, of totdat de kaas goudbruin en bubbels is.
- Serveer warm met een frisse salade of wat gekookte aardappelen.
Voedingswaarden
Per portie: 450 kcal, 25 g eiwit, 30 g vet, 15 g koolhydraten.
Variatietips
- Voeg wat gesneden champignons of prei toe voor extra smaak en textuur.
- Vervang de ham door gerookte zalm voor een luxe variant.
- Maak het recept vegetarisch door de ham weg te laten en extra groenten toe te voegen, zoals spinazie of courgette.
- Voor een pittige twist, voeg een eetlepel currypasta toe aan het roommengsel.