Menu MaestroMenu Maestro

Kruidige Gehaktballen in Zoetzure Saus: Snelle Maaltijd voor het Gezin

3.6
Klik om te beoordelen

Afbeelding van het recept

Omschrijving

Deze heerlijk gekruide gehaktballen worden geserveerd in een verfrissende zoetzure saus, perfect voor een doordeweekse avond. Met een combinatie van gesneden paprika, ui en ananas, is dit gerecht niet alleen snel te maken, maar ook vol van smaak. Ideaal voor een gezinsmaaltijd in minder dan 30 minuten!

Bereidingstijd

30 minuten

Benodigdheden

  • Grote koekenpan
  • Mengkom
  • Houten lepel
  • Snijplank
  • Mes
  • Theelepel

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 gele paprika, in blokjes
  • 200 g ananas (vers of uit blik), in blokjes
  • 100 g paneermeel
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl currypasta (of naar smaak)
  • 1 ei
  • 100 ml ketjap manis
  • 50 ml azijn (bijvoorbeeld rijstazijn)
  • 2 el suiker
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 el olie (voor het bakken)

Bereidingswijze

  1. Meng het gehakt: Doe het rundergehakt in een grote mengkom. Voeg de fijngehakte ui, knoflook, paneermeel, currypasta, ei, zout en peper toe. Meng goed door elkaar tot een samenhangend mengsel.
  2. Vorm de gehaktballen: Maak met je handen kleine ballen van het gehaktmengsel, ongeveer ter grootte van een golfbal.
  3. Verhit de pan: Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  4. Bak de gehaktballen: Voeg de gehaktballen toe aan de pan en bak ze rondom bruin in ongeveer 8-10 minuten. Zorg ervoor dat ze goed gaar zijn van binnen.
  5. Maak de saus: Terwijl de gehaktballen bakken, meng je de ketjap manis, azijn en suiker in een kom. Roer goed door tot de suiker is opgelost.
  6. Voeg groenten toe: Voeg de blokjes paprika en ananas toe aan de pan met gehaktballen en giet de zoetzure saus eroverheen.
  7. Laat sudderen: Laat het geheel nog 5 minuten op laag vuur sudderen zodat de smaken goed kunnen mengen.
  8. Serveer: Serveer de gehaktballen met de groenten en saus direct, bijvoorbeeld met rijst of noedels.

Voedingswaarden

  • Energie: 450 kcal per portie
  • Eiwitten: 30 g
  • Vetten: 20 g
  • Koolhydraten: 40 g

Variatietips

  • Voeg extra groenten toe zoals courgette of wortel voor meer kleur en voedingsstoffen.
  • Probeer zelfgemaakte currypasta voor een intensere smaak; gebruik verse kruiden en specerijen voor een authentieke smaak.
  • Serveer met zilvervliesrijst voor een gezondere optie.