Mexicaanse Wrap Bowl met Gehakt

Omschrijving
Deze kleurrijke Mexicaanse wrap bowl is een heerlijke en complete maaltijd die perfect is voor een doordeweekse avond. Het gerecht combineert smaakvolle Mexicaans gekruide rundergehakt met verse ingrediënten zoals zwarte bonen, mais en rijst. De bowl wordt verrijkt met huisgemaakte guacamole, verfrissende tomaten-komkommersalsa en romige toppings. Het leuke aan dit gerecht is dat iedereen aan tafel zijn eigen bowl kan samenstellen naar smaak. De knapperige tortillachips geven een lekkere crunch, terwijl de verse koriander en limoen voor een authentieke Mexicaanse smaak zorgen.
Bereidingstijd
- Voorbereidingstijd: 15 minuten
- Bereidingstijd: 20 minuten
- Totale tijd: 35 minuten
Benodigdheden
- Grote koekenpan of wok
- Kookpan voor de rijst
- Snijplank en mes
- Grote mengkom
- Kleine kommetjes voor toppings
- Rasp voor kaas en limoen
- Serveerkom of diep bord per persoon
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de basis:
- 300 g rundergehakt
- 1 pakje Mexicaanse kruidenmix (35-40 g)
- 300 g witte rijst
- 1 blik zwarte bonen (400 g), uitgelekt
- 1 blik mais (300 g), uitgelekt
- 1 rode ui, fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
Voor de salsa:
- 2 tomaten, in kleine blokjes
- 1/2 komkommer, in kleine blokjes
- 1/2 rode ui, fijngesnipperd
- Sap van 1/2 limoen
- Snufje zout en peper
Voor de guacamole:
- 2 rijpe avocado's
- Sap van 1/2 limoen
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
Toppings:
- 200 g tortillachips
- 200 g geraspte kaas (bijvoorbeeld Cheddar)
- 200 ml zure room
- 1 bosje verse koriander
- 1 limoen in partjes
- 2 jalapeño pepers, in dunne ringen (optioneel)
Bereidingswijze
-
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
-
Bereid ondertussen de salsa:
- Meng de blokjes tomaat, komkommer en rode ui in een kom
- Voeg limoensap, zout en peper toe
- Zet apart in de koelkast
-
Maak de guacamole:
- Prak de avocado's
- Meng met limoensap, knoflook, zout en peper
- Zet apart in de koelkast
-
Bereid het gehaktmengsel:
- Verhit olijfolie in een grote pan
- Fruit de ui en knoflook glazig
- Voeg het gehakt toe en bak rul
- Strooi de Mexicaanse kruidenmix erover en bak 2 minuten mee
- Voeg de zwarte bonen en mais toe
- Verwarm nog 3-4 minuten op middelhoog vuur
-
Serveren:
- Verdeel de rijst over vier kommen
- Schep het gehaktmengsel erop
- Laat iedereen zelf toppings toevoegen: salsa, guacamole, zure room, geraspte kaas, tortillachips, verse koriander en limoensap
Voedingswaarden
Per portie (indicatief):
- Energie: 850 kcal
- Eiwitten: 35 g
- Koolhydraten: 90 g
- Vetten: 40 g
- Vezels: 12 g
Variatietips
- Vervang het rundergehakt door kipgehakt of vegetarisch gehakt
- Gebruik quinoa of bulgur in plaats van rijst voor extra vezels
- Voeg geroosterde paprika of zoete mais toe voor extra groenten
- Maak je eigen Mexicaanse kruidenmix met komijn, paprikapoeder, chilipoeder, oregano en knoflookpoeder
- Voor een pittigere versie: voeg chipotle peper in adobosaus toe aan het gehakt
- Maak het gerecht koolhydraatarm door de rijst te vervangen door bloemkoolrijst
- Voor een vegetarische variant kun je het gehakt vervangen door extra bonen of vegetarische kipstukjes