Menu MaestroMenu Maestro

Quinoa Bowl met Gegrilde Zalm en Geroosterde Groenten

4.0
Klik om te beoordelen

Quinoa Bowl met Gegrilde Zalm en Geroosterde Groenten

Omschrijving

Deze kleurrijke en voedzame quinoa bowl combineert de rijke smaak van verse gegrilde zalm met een mix van gezonde geroosterde groenten. De quinoa, gekookt in groentebouillon, vormt een smaakvolle basis voor dit gerecht. De zalm wordt gemarineerd in een frisse mengeling van citroensap, knoflook en dille, wat zorgt voor een heerlijke smaakcombinatie. De geroosterde zoete aardappel, broccoli en paprika voegen niet alleen kleur toe, maar ook belangrijke voedingsstoffen. De bowl wordt afgemaakt met een romige dressing van Griekse yoghurt en verse kruiden. Dit gerecht is niet alleen gezond en voedzaam, maar ook rijk aan omega-3 vetzuren en eiwitten, wat het tot een perfecte doordeweekse maaltijd maakt.

Bereidingstijd

  • Voorbereidingstijd: 15 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Totale tijd: 45 minuten

Benodigdheden

  • Ovenschaal
  • Bakplaat
  • Pan voor quinoa
  • Grillpan of koekenpan
  • Mengkommen
  • Snijplank
  • Scherp mes
  • Keukenpapier

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de quinoa bowl:

  • 300 g quinoa
  • 750 ml groentebouillon
  • 600 g verse zalmfilets (4 stuks)
  • 400 g zoete aardappel, in blokjes
  • 400 g broccoli, in roosjes
  • 2 rode paprika's, in reepjes
  • 2 el olijfolie

Voor de zalmmarinade:

  • Sap van 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el verse dille, fijngehakt
  • 2 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Voor de dressing:

  • 200 g Griekse yoghurt
  • 1 el verse munt, fijngehakt
  • 1 el verse dille, fijngehakt
  • Sap van ½ citroen
  • 1 teentje knoflook, fijngeraspt
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.

  2. Meng de ingrediënten voor de zalmmarinade in een kom. Dep de zalm droog met keukenpapier, bestrijk met de marinade en laat 15 minuten staan.

  3. Verdeel de zoete aardappel, broccoli en paprika over een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Rooster 20-25 minuten in de oven tot ze gaar en licht gekleurd zijn.

  4. Kook ondertussen de quinoa in de groentebouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal 15-20 minuten).

  5. Verhit een grillpan of koekenpan op middelhoog vuur. Gril de zalm 3-4 minuten per kant tot deze gaar is maar nog wel sappig.

  6. Meng voor de dressing alle ingrediënten in een kom en breng op smaak met zout en peper.

  7. Verdeel de quinoa over vier kommen. Leg de geroosterde groenten en zalm erop en serveer met de yoghurtdressing.

Voedingswaarden

Per portie:

  • Energie: 650 kcal
  • Eiwitten: 42 g
  • Koolhydraten: 65 g
  • Vetten: 28 g
  • Vezels: 8 g

Variatietips

  • Vervang de zalm door kipfilet of tempeh voor een andere variant
  • Gebruik andere seizoensgroenten zoals pompoen, courgette of aubergine
  • Voeg geroosterde pijnboompitten of amandelen toe voor extra crunch
  • Experimenteer met verschillende kruiden zoals koriander of basilicum
  • Maak het gerecht pittig met wat chilivlokken of sriracha saus
  • Voor een veganistische versie kun je de zalm vervangen door gemarineerde tofu en de yoghurtdressing door een tahini-dressing