Romige Aardappelgratin met Verse Kruiden en Knapperige Topping

Omschrijving
Deze romige aardappelgratin is een waar genot voor de zintuigen! Met zijn rijke smaken van room en verse kruiden, is dit gerecht perfect voor een gezellige doordeweekse avond. De combinatie van aardappelen en een knapperige bovenkant zorgt ervoor dat je niet kunt weerstaan om bij te scheppen. Serveer het als bijgerecht of als hoofdgerecht met een frisse salade.
Bereidingstijd
45 minuten
Benodigdheden
- Oven
- Ovenschaal
- Snijplank
- Mes
- Kom
- Klopper of garde
Ingrediënten
- 800 g aardappelen (bijvoorbeeld kruimige aardappelen)
- 250 ml slagroom
- 150 ml melk
- 100 g geraspte kaas (bijvoorbeeld Gruyère of Goudse kaas)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 tl zout
- 1/2 tl zwarte peper
- 1 tl nootmuskaat
- 1 el verse peterselie, fijngehakt
- 1 el verse tijm, fijngehakt
- 1 el verse bieslook, fijngehakt
- 50 g paneermeel
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes (ongeveer 3 mm dik).
- Meng in een kom de slagroom, melk, knoflook, zout, peper, nootmuskaat en de verse kruiden.
- Vet een ovenschaal in met een beetje olie of boter.
- Leg een laag aardappelschijfjes op de bodem van de ovenschaal en giet een deel van het roommengsel erover. Herhaal dit proces totdat alle aardappelen en het roommengsel op zijn.
- Strooi de geraspte kaas over de bovenste laag en bestrooi met paneermeel voor extra crunch.
- Bak de gratin in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30-35 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin en knapperig is.
- Laat de gratin 5 minuten rusten voor het serveren.
Voedingswaarden
Per portie: 350 kcal, 20 g vet, 30 g koolhydraten, 10 g eiwit
Variatietips
- Voeg wat spekjes of gehakt toe voor extra smaak.
- Vervang de aardappelen door zoete aardappelen voor een gezondere variant.
- Maak je eigen kruidenmix met gedroogde kruiden zoals oregano en basilicum voor een unieke twist.