Romige Andijviestamppot met Knapperige Spekjes en Smeltende Kaas

Omschrijving
Deze romige andijviestamppot met knapperige spekjes en smeltende kaas is de perfecte combinatie van frisheid en hartigheid. Het gerecht is snel en eenvoudig te bereiden, waardoor het ideaal is voor een doordeweekse avond. Serveer met een frisse salade voor een complete maaltijd!
Bereidingstijd
30 minuten
Benodigdheden
- Grote pan
- Aardappelstamper
- Koekenpan
- Houten lepel
- Snijplank
- Mes
Ingrediënten
- 800 g kruimige aardappelen
- 300 g andijvie, gesneden
- 150 g spekjes
- 150 g geraspte kaas (bijvoorbeeld jonge kaas)
- 100 ml melk
- 50 g boter
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken. Dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig koken.
- Kook de aardappelen in een grote pan met gezouten water gedurende 15 minuten of totdat ze zacht zijn.
- Bak de spekjes in een koekenpan op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn, ongeveer 5-7 minuten. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Giet de aardappelen af en voeg de boter en melk toe.
- Stamp de aardappelen tot een romige puree. Voeg de gesneden andijvie toe en roer goed door, zodat de andijvie iets slinkt door de hitte van de puree.
- Voeg de spekjes en geraspte kaas toe en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer warm en garneer eventueel met extra kaas of wat verse peper.
Tip: Laat de andijvie niet te lang koken in de puree; het is lekkerder als hij nog wat knapperigheid heeft!
Voedingswaarden
Per portie: Ongeveer 550 kcal, 30 g vet, 45 g koolhydraten, 20 g eiwit.
Variatietips
- Voeg voor een extra crunch wat gebakken uitjes toe bovenop de stamppot.
- Voor een vegetarische variant, vervang de spekjes door gerookte tofu of champignons.
- Maak je eigen kruidenmix door een eetlepel pesto of currypasta aan de stamppot toe te voegen voor een unieke smaak!