Romige Bloemkoolsoep met Kruidige Croutons - Snelle en Gezonde Doordeweekse Maaltijd

Omschrijving
Deze romige bloemkoolsoep is perfect voor een snelle doordeweekse maaltijd die je in slechts 30 minuten op tafel hebt staan. De combinatie van de zachte, romige bloemkool en de knapperige, zelfgemaakte croutons met verse kruiden maakt deze soep niet alleen verwarmend maar ook bijzonder smaakvol. Ideaal voor de koudere avonden, en een echte opkikker na een lange dag!
Bereidingstijd
30 minuten
Benodigdheden
- Grote soeppan
- Staafmixer of blender
- Bakplaat
- Snijplank
- Mes
Ingrediënten
- 1 grote bloemkool (ongeveer 800 g), in roosjes
- 1 grote ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 liter groentebouillon
- 200 ml room (of een plantaardig alternatief)
- 4 sneetjes volkorenbrood
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie of bieslook, voor garnering
Bereidingswijze
- Verhit een grote soeppan op middelhoog vuur en voeg 2 eetlepels olijfolie toe.
- Voeg de gesneden ui en knoflook toe en bak deze glazig, ongeveer 3-4 minuten.
- Voeg de bloemkoolroosjes toe en roer goed door. Bak dit nog 5 minuten mee.
- Schenk de groentebouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat het 15 minuten zachtjes koken tot de bloemkool zacht is.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C (180°C hetelucht).
- Snijd het volkorenbrood in blokjes en leg deze op een bakplaat.
- Meng de broodblokjes met de resterende olijfolie, paprikapoeder, zout en peper.
- Bak de croutons in de oven gedurende 10-12 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde, romige consistentie.
- Roer de room door de soep en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de soep in kommen, garneer met de croutons en verse kruiden.
Voedingswaarden
Per portie: Ongeveer 350 kcal, 15 g vet, 45 g koolhydraten, 10 g eiwit.
Variatietips
- Voeg voor extra smaak een eetlepel currypasta toe aan de soep tijdens het koken.
- Vervang de bloemkool door broccoli voor een andere twist.
- Maak je eigen croutons door verschillende kruiden toe te voegen aan het brood voordat je het bakt.
- Serveer met een frisse salade voor een compleet menu!