Romige Groninger Mosterdsoep met Knapperige Spek in 30 Minuten

Omschrijving
Deze romige Groninger mosterdsoep is de perfecte snelle maaltijd voor drukke doordeweekse avonden. Met de toevoeging van knapperige spekjes en een rijke, authentieke mosterdsmaak, is deze soep niet alleen verwarmend, maar ook vol van karakter. Ideaal voor koude dagen en eenvoudig te bereiden, deze soep laat je in een mum van tijd genieten van een heerlijke, huisgemaakte maaltijd!
Bereidingstijd
30 minuten
Benodigdheden
- Grote pan
- Snijplank
- Mes
- Soeplepel
- Garde
Ingrediënten
- 250 g spekjes (bijvoorbeeld van AH of Jumbo)
- 1 grote ui, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 l groentebouillon
- 300 ml kookroom
- 4 el Groninger mosterd
- 2 middelgrote aardappelen, in blokjes
- 1 tl gedroogde tijm
- Peper en zout naar smaak
- 2 el olijfolie
- Verse peterselie, ter garnering (optioneel)
Bereidingswijze
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de spekjes toe en bak ze 5-7 minuten tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en zet ze apart.
- Voeg de ui en knoflook toe aan het achtergebleven vet van de spekjes en fruit dit 2-3 minuten tot de ui glazig is.
- Voeg de aardappelblokjes toe en roer goed door. Bak dit nog 2 minuten.
- Giet de groentebouillon in de pan en voeg de gedroogde tijm toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken tot de aardappelen zacht zijn.
- Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Voeg de kookroom en Groninger mosterd toe en roer goed door.
- Breng op smaak met peper en zout. Laat nog 2-3 minuten op laag vuur staan om de smaken te laten mengen.
- Serveer de soep in kommen, garneer met de knapperige spekjes en eventueel wat verse peterselie.
Voedingswaarden
Per portie: 400 kcal, 24 g vet, 30 g koolhydraten, 12 g eiwit.
Variatietips
- Voeg extra groenten zoals prei of wortel toe voor meer voedingswaarde.
- Voor een pittigere smaak, voeg een snufje cayennepeper toe.
- Maak je eigen mosterd door mosterdzaad met azijn en specerijen te mengen voor een authentiekere smaak!