Menu MaestroMenu Maestro

Snelle Romige Plaattaart met Courgette en Ricotta in 30 Minuten

3.6
Klik om te beoordelen

Afbeelding van het recept

Omschrijving

Deze snelle en romige plaattaart is de perfecte combinatie van frisse courgette en romige ricotta, allemaal verpakt in een knapperige korst. Ideaal voor een doordeweekse maaltijd die snel op tafel staat, zonder in te boeten op smaak. Garneer met verse kruiden zoals basilicum of peterselie voor een extra smaakdimensie en kleur.

Bereidingstijd

30 minuten

Benodigdheden

  • Bakplaat of taartvorm
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Garde of lepel
  • Mes en snijplank

Ingrediënten

  • 1 kant-en-klare bladerdeegrol (250 g)
  • 2 courgettes (ongeveer 300 g)
  • 250 g ricotta
  • 100 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eieren
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1 tl Italiaanse kruiden (of naar smaak)
  • Verse basilicum of peterselie voor garnering

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C (180°C hetelucht).
  2. Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat of taartvorm, zorg ervoor dat de randen iets omhoog komen.
  3. Snijd de courgettes in dunne plakjes en leg ze op een keukenpapier om overtollig vocht te absorberen.
  4. Meng in een kom de ricotta, Parmezaanse kaas, eieren, knoflook, zout, peper en Italiaanse kruiden tot een glad mengsel.
  5. Verdeel het ricottamengsel gelijkmatig over het bladerdeeg.
  6. Leg de courgetteplakjes in een mooi patroon op het ricottamengsel.
  7. Bak de plaattaart in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20-25 minuten, of totdat het deeg goudbruin en knapperig is.
  8. Haal de taart uit de oven en laat deze een paar minuten afkoelen.
  9. Garneer met verse kruiden naar keuze en snijd in stukken.

Voedingswaarden

Per portie (1/4 van de taart): 350 kcal, 20 g vet, 25 g koolhydraten, 15 g eiwit.

Variatietips

  • Voeg extra groenten toe zoals spinazie of paprika voor meer kleur en smaak.
  • Vervang ricotta door een plantaardige variant voor een vegan optie.
  • Maak je eigen kruidenmix door gedroogde oregano en tijm toe te voegen aan de ricotta voor een extra smaakboost.