Menu MaestroMenu Maestro

Romige Prei Aardappelsoep in 20 Minuten - Snelle en Romige Maaltijd

4.0
Klik om te beoordelen

Afbeelding van het recept

Omschrijving

Deze romige prei aardappelsoep is een heerlijke en snelle maaltijd, perfect voor drukke doordeweekse avonden. Met verse prei, aardappelen en een snufje nootmuskaat, is het een verwarmende kom vol smaak. Serveer met knapperig brood voor een complete ervaring! Een tip: gebruik een staafmixer voor een extra romige textuur.

Bereidingstijd

20 minuten

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Staafmixer of blender
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Lepel

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen (bijvoorbeeld kruimige aardappelen)
  • 3 stuks prei (ongeveer 300 g)
  • 1 ui (medium)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 liter groentebouillon
  • 200 ml kookroom
  • 1 tl nootmuskaat
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie of boter (voor het bakken)
  • Optioneel: vers brood om erbij te serveren

Bereidingswijze

  1. Bereid de groenten voor: Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Snijd de prei in ringen en was ze goed om vuil te verwijderen. Snijd de ui en knoflook fijn.
  2. Verhit de pan: Doe een scheutje olijfolie of een klontje boter in de grote pan en verhit deze op middelhoog vuur.
  3. Fruit de ui en knoflook: Voeg de gesneden ui en knoflook toe aan de pan en fruit deze 2-3 minuten tot ze zacht zijn.
  4. Voeg de prei en aardappelen toe: Doe de prei en aardappelen in de pan en roer goed door. Bak dit 3-4 minuten.
  5. Voeg de bouillon toe: Giet de groentebouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes koken, tot de aardappelen gaar zijn.
  6. Pureer de soep: Haal de pan van het vuur en gebruik de staafmixer om de soep glad te pureren. Voeg de kookroom en nootmuskaat toe en roer goed door.
  7. Breng op smaak: Proef de soep en voeg peper en zout naar smaak toe. Verwarm de soep eventueel nog even kort.
  8. Serveer: Schep de soep in kommen en serveer met vers knapperig brood.

Voedingswaarden

Per portie: Ongeveer 320 kcal, 9 g eiwit, 12 g vet, 50 g koolhydraten.

Variatietips

  • Voeg wat extra groenten toe, zoals wortel of selderij, voor meer smaak en voedingsstoffen.
  • Maak de soep pittiger door een snufje cayennepeper of een eetlepel currypasta toe te voegen tijdens het koken.
  • Voor een zelfgemaakte variant van de kookroom, kun je 200 ml melk met 1 eetlepel maizena mengen en dit aan de soep toevoegen voor een romige textuur.