Romige Preisoep met Aardappels en Verse Kruiden in 30 Minuten

Omschrijving
Deze romige preisoep is een ware smaakbeleving, ideaal voor een drukke doordeweekse avond. Met de toevoeging van aardappels en verse kruiden creëer je een verwarmende kom vol smaak. Deze soep is niet alleen snel te bereiden, maar ook perfect voor het hele gezin! Serveer met versgebakken brood voor een complete maaltijd.
Bereidingstijd
30 minuten
Benodigdheden
- Grote soeppan
- Staafmixer of blender
- Snijplank
- Koksmes
- Houten lepel
Ingrediënten
- 3 grote preien (ongeveer 300 g)
- 500 g aardappels (bijvoorbeeld vastkokend)
- 1 liter groentebouillon
- 200 ml kookroom
- 2 el olijfolie
- 1 ui (medium)
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl gedroogde tijm
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie (voor garnering)
Bereidingswijze
- Voorbereiding: Snijd de preien in dunne ringen, was ze goed onder koud water en laat uitlekken. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Verhit de pan: Zet de soeppan op middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze 2-3 minuten totdat hij glazig is.
- Voeg knoflook en prei toe: Voeg de knoflook en de prei toe aan de pan en bak dit nog 5 minuten totdat de prei zacht is.
- Aardappels en bouillon toevoegen: Voeg de aardappelblokjes en de groentebouillon toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes koken, of totdat de aardappels gaar zijn.
- Pureer de soep: Neem de pan van het vuur en gebruik een staafmixer om de soep glad te pureren. Voeg de kookroom toe en roer goed door.
- Op smaak brengen: Voeg de gedroogde tijm, zout en peper naar smaak toe. Laat de soep nog 2 minuten op laag vuur verwarmen.
- Serveren: Schep de soep in kommen en garneer met verse peterselie. Serveer met versgebakken brood.
Voedingswaarden
Per portie: ongeveer 320 kcal, 10 g eiwit, 45 g koolhydraten, 12 g vet.
Variatietips
- Voeg extra groenten zoals wortels of selderij toe voor meer smaak en voedingsstoffen.
- Voor een pittigere smaak kun je een beetje currypasta toevoegen tijdens het koken.
- Maak je eigen kruidenmix door verse kruiden zoals bieslook en dille toe te voegen voor een unieke twist!