Menu MaestroMenu Maestro

Romige Snert met Rookworst: Authentiek en Snel in 30 Minuten

4.3
Klik om te beoordelen

Afbeelding van het recept

Omschrijving

Op zoek naar een snel en smaakvol romige snert recept? Deze erwtensoep met rookworst is een snelle, romige Nederlandse wintersoep die perfect is voor drukke doordeweekse avonden. Dankzij de rookworst, zachte groenten en een vleugje room krijg je die klassieke, hartverwarmende snert-smaak in minder tijd. Voor échte snert-structuur laat je de soep na het koken 12–24 uur in de koelkast rusten; de soep dikt dan natuurlijk in. Serveer met knapperig brood of roggebrood voor een complete maaltijd.

Bereidingstijd

30 minuten (snelkookpan) of 45–60 minuten (gewone pan)

Benodigdheden

  • Grote soeppan of snelkookpan
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Houten lepel
  • Staafmixer (optioneel)

Ingrediënten

  • 500 g spliterwten (gedroogd), goed afgespoeld
  • 1,5 liter groentebouillon of water
  • 200 g rookworst
  • 2 middelgrote uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 middelgrote wortelen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 laurierblad
  • 1 tl zout, meer naar smaak
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 100 ml room of kookroom (optioneel voor extra romigheid)
  • 2 el olijfolie
  • 1 takje verse peterselie (ter garnering)

Bereidingswijze

  1. Voorbereiden: Snijd de uien en knoflook fijn; snijd de wortelen in kleine blokjes en de bleekselderij in dunne plakjes. Snijd de rookworst in plakken.
  2. Verhit de pan: Verhit de olijfolie in een grote soeppan of snelkookpan op middelhoog vuur.
  3. Fruit de groenten: Voeg ui en knoflook toe en fruit 2–3 minuten tot glazig. Voeg wortel en bleekselderij toe en bak 4–5 minuten mee voor extra smaak.
  4. Spliterwten toevoegen: Voeg de afgespoelde spliterwten toe en roer kort om alles te mengen.
  5. Koken:
    • Snelkookpan: Voeg bouillon, laurier, zout en peper toe. Sluit af, kook 12–15 minuten op hoge druk en laat 10 minuten natuurlijk druk ontsnappen. Roer goed door; voeg zo nodig extra water toe voor de gewenste dikte.
    • Gewone pan: Voeg bouillon, laurier, zout en peper toe. Breng aan de kook, zet laag en laat 45–60 minuten zachtjes koken tot de erwten uit elkaar vallen; roer regelmatig en voeg indien nodig wat extra water toe.
  6. Rookworst: Voeg de plakjes rookworst toe en laat 5–8 minuten zachtjes mee verwarmen.
  7. Romig maken: Verwijder het laurierblad. Pureer de soep naar wens (deels of volledig) met een staafmixer voor een romige textuur. Roer de room erdoor en proef; breng op smaak met extra zout en peper.
  8. Serveren: Schep de snert in kommen, garneer met peterselie en serveer met knapperig brood of roggebrood. Tip: Voor ‘échte’ snert laat je de soep afkoelen en een nacht (12–24 uur) in de koelkast opstijven; warm de volgende dag rustig op.

Voedingswaarden

Per portie (1/6, indicatie): ca. 460 kcal, 29 g eiwitten, 50 g koolhydraten, 15 g vet. Waarden kunnen variëren op basis van rookworst, bouillon en gebruikte room.

Variatietips

  • Extra groenten: Voeg prei of aardappelblokjes toe voor meer body en smaak.
  • Kruidenmix: Maak je eigen mix met tijm, extra laurier en een snufje nootmuskaat voor een klassieke erwtensoep-twist.
  • Lichter of vega: Gebruik magere rookworst, kalkoenrookworst of een (vegan) plantaardige rookworst; vervang room door haver- of sojacuisine.
  • Smaakboost: Roer vlak voor serveren 1 tl grove mosterd per kom door de soep of werk af met krokant uitgebakken spekjes.