Romige Stamppot met Paddenstoelen

Omschrijving
Deze romige stamppot met aardappelen en paddenstoelen is een heerlijke en gezonde maaltijd. De combinatie van aardappelen en de aardse smaak van paddenstoelen zorgt voor een perfecte balans. De toevoeging van room geeft de stamppot een rijke en romige textuur, wat het extra comfortabel maakt voor een doordeweekse avondmaaltijd. Serveer de stamppot met een frisse salade voor een complete en voedzame maaltijd die eenvoudig te bereiden is.
Bereidingstijd
Totale tijd: 30 minuten
- Bereidingstijd: 10 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
Benodigdheden
- Kookpan
- Koekenpan
- Aardappelstamper
- Snijplank
- Mes
- Lepel
Ingrediënten voor 4 personen
- 800 g vastkokende aardappelen
- 400 g gemengde paddenstoelen (bijv. champignons, shiitake, en oesterzwammen)
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 200 ml kookroom
- 50 g boter
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- 150 g spinazie (vers of diepvries)
Bereidingswijze
- Aardappelen Koken: Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in een grote pan met gezouten water in ongeveer 15-20 minuten gaar.
- Paddenstoelen Bereiden: Snijd de sjalotten en knoflook fijn. Verhit de olijfolie en 25 g boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de sjalotten en knoflook toe en fruit ze tot ze glazig zijn.
- Paddenstoelen Toevoegen: Voeg de gemengde paddenstoelen toe aan de pan en bak ze 5-7 minuten tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en peper.
- Stamppot Maken: Giet de aardappelen af en stamp ze met de resterende boter en kookroom tot een romige puree. Voeg de gebakken paddenstoelen en spinazie toe en meng goed door.
- Serveren: Proef en breng indien nodig verder op smaak. Serveer de stamppot warm met een frisse salade erbij.
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 450
- Eiwitten: 10 g
- Vetten: 20 g
- Koolhydraten: 55 g
- Vezels: 5 g
Variatietips
- Voeg een lepel pesto toe aan de stamppot voor extra smaak.
- Voor een pittige twist, meng er wat currypasta doorheen.
- Vervang de spinazie door boerenkool of andere bladgroenten voor variatie.
- Maak de pesto of currypasta zelf voor een nog rijkere smaak.