Romige Wortelpuree met Knapperige Gegrilde Zalm in 30 Minuten

Omschrijving
Geniet van deze romige wortelpuree, die perfect in balans is met de knapperige gegrilde zalm. Dit gerecht is snel en eenvoudig te bereiden, waardoor het ideaal is voor drukke doordeweekse avonden. De zoete smaak van de wortelen gaat perfect samen met de malse zalm, waardoor je een gezond en smaakvol diner op tafel zet.
Bereidingstijd
30 minuten
Benodigdheden
- Kookpan
- Grillpan of bakplaat
- Pureestamper of blender
- Snijplank
- Mes
Ingrediënten
- 800 g wortelen, geschild en in stukken
- 4 zalmfilets (ongeveer 150 g per stuk)
- 200 ml slagroom
- 50 g boter
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel honing (optioneel)
- 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt (voor garnering)
Bereidingswijze
- Kook de wortelen: Breng in een grote pan water aan de kook en voeg de gesneden wortelen en 1 theelepel zout toe. Kook de wortelen gedurende 15-20 minuten, of totdat ze zacht zijn.
- Gril de zalm: Verhit ondertussen een grillpan of bakplaat op middelhoog vuur. Bestrijk de zalmfilets met olijfolie en breng op smaak met peper en eventueel honing. Grill de zalmfilets 4-5 minuten aan elke kant, tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.
- Maak de puree: Giet de gekookte wortelen af en doe ze terug in de pan. Voeg de boter en slagroom toe. Pureer met een pureestamper of in een blender tot een romige, gladde puree. Proef en voeg indien nodig extra zout en peper toe.
- Serveer: Schep de wortelpuree op de borden, leg de gegrilde zalm ernaast en garneer met verse peterselie.
Voedingswaarden
Per portie: 450 kcal, 25 g vet, 30 g koolhydraten, 35 g eiwit.
Variatietips
- Voeg een snufje nootmuskaat toe aan de wortelpuree voor extra smaak.
- Vervang de zalm door een andere vissoort, zoals forel of kabeljauw.
- Voor een zelfgemaakte smaakmaker, probeer zelf pesto of currypasta te maken met verse ingrediënten en gebruik dat in plaats van de kant-en-klare opties.