Menu MaestroMenu Maestro

Snelle Aardappelgratin met Wortelen en Bloemkool

4.0
Klik om te beoordelen

Snelle Aardappelgratin met Wortelen en Bloemkool

Omschrijving

Deze snelle aardappelgratin met wortelen en bloemkool is een perfecte doordeweekse maaltijd. De combinatie van romige aardappelen, zoete wortelen en knapperige bloemkool maakt het een smaakvolle en gezonde optie. Bereid met verse room en kaas, dit gerecht is eenvoudig te maken en staat in een half uur op tafel. Serveer het met een frisse salade voor een complete maaltijd.

Bereidingstijd

Totale tijd: 30 minuten

Benodigdheden

  • Ovenschaal
  • Kookpan
  • Snijplank
  • Mes
  • Rasp
  • Lepel

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 g aardappelen (kruimig)
  • 300 g wortelen (in plakjes)
  • 300 g bloemkool (in roosjes)
  • 250 ml kookroom
  • 150 g geraspte kaas (bijvoorbeeld belegen kaas)
  • 2 eetlepels currypasta (of naar smaak)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 200°C (180°C hetelucht). Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Kook de aardappelen in een pan met licht gezouten water gedurende 5 minuten. Voeg de wortelen en bloemkool toe en kook nog 3-4 minuten tot alles beetgaar is. Giet af en zet opzij.
  2. Saus maken: Meng in een kom de kookroom met de currypasta, peper en zout. Roer goed door.
  3. Ovenschaal vullen: Vet de ovenschaal in met olijfolie. Leg een laagje aardappelen, gevolgd door een laagje wortelen en bloemkool. Giet een deel van de roomsaus erover en bestrooi met een beetje geraspte kaas. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn, eindig met de saus en de resterende kaas.
  4. Bakken: Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 20 minuten, of tot de bovenkant goudbruin en bubbels zijn.
  5. Serveren: Laat de gratin even afkoelen voor het opdienen. Serveer warm met een frisse salade.

Voedingswaarden

Per portie:

  • Calorieën: 450
  • Vet: 25 g
  • Koolhydraten: 40 g
  • Eiwit: 15 g

Variatietips

  • Je kunt de currypasta vervangen door pesto voor een andere smaak.
  • Voeg extra groenten toe zoals spinazie of paprika voor meer variatie.
  • Voor een zelfgemaakte currypasta, meng 1 eetlepel komijn, 1 eetlepel koriander, 1 theelepel kurkuma, 1 teentje knoflook en een beetje olijfolie in een blender tot een pasta.