Menu MaestroMenu Maestro

Romige en Knapperige Broccoli Ovenschotel in 30 Minuten

3.5
Klik om te beoordelen

Afbeelding van het recept

Omschrijving

Deze romige en knapperige broccoli ovenschotel is de ideale oplossing voor drukke doordeweekse avonden. Met een rijke bechamelsaus, verse broccoli en een gouden laagje gesmolten kaas, tovert dit gerecht in slechts 30 minuten een lekkere maaltijd op tafel. Serveer het met een frisse salade voor een compleet en gezond diner!

Bereidingstijd

Totaal: 30 minuten
Bereiding: 15 minuten
Oventijd: 15 minuten

Benodigdheden

  • Ovenschaal (ongeveer 30x20 cm)
  • Kookpan
  • Koekenpan
  • Garde
  • Snijplank
  • Mes

Ingrediënten

  • 500 g broccoli (in roosjes)
  • 300 g aardappelpuree (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
  • 250 ml melk
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 200 g geraspte kaas (bijvoorbeeld jonge kaas)
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uipoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie (voor het vetten van de ovenschaal)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C (180 °C hetelucht).
  2. Kook de broccoli in een pan met gezouten water voor ongeveer 5 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet af en zet opzij.
  3. Maak de bechamelsaus: Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer goed door met een garde om een roux te maken. Laat dit 1-2 minuten garen zonder te kleuren.
  4. Voeg langzaam de melk toe aan de roux terwijl je blijft roeren. Blijf roeren totdat de saus indikt (ongeveer 3-5 minuten).
  5. Breng de saus op smaak met knoflookpoeder, uipoeder, zout en peper. Voeg de helft van de geraspte kaas toe en roer tot deze gesmolten is.
  6. Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie.
  7. Leg de broccoli gelijkmatig in de ovenschaal. Giet de bechamelsaus over de broccoli.
  8. Verdeel de aardappelpuree over de saus en strijk glad met een lepel.
  9. Strooi de resterende geraspte kaas over de aardappelpuree.
  10. Bak in de oven gedurende 15 minuten of tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.

Voedingswaarden

Per portie: 350 kcal, 20 g vet, 30 g koolhydraten, 15 g eiwit.

Variatietips

  • Voeg gekookte kip of tonijn toe voor extra eiwitten.
  • Vervang de broccoli door andere groenten zoals bloemkool of spinazie.
  • Maak je eigen bechamelsaus met verse kruiden voor een extra smaakdimensie.