Snelle Kruidige Linzenstoofpot

Omschrijving
Deze kruidige linzenstoofpot is een heerlijke en vullende maaltijd, perfect voor een doordeweekse avond. Met groene linzen, tomaten, paprika en diverse specerijen zoals komijn en paprikapoeder, maak je een smaakvolle en gezonde maaltijd in slechts 25 minuten. Ideaal met een stuk knapperig brood.
Bereidingstijd
Totale tijd: 25 minuten
Bereiding: 10 minuten
Koken: 15 minuten
Benodigdheden
- Grote pan
- Houten lepel of spatel
- Snijplank
- Mes
- Maatbeker
Ingrediënten voor 4 personen
- 250 g groene linzen (gedroogd of uit blik)
- 1 blik (400 g) tomatenblokjes
- 1 grote rode paprika, in blokjes
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 eetlepels currypasta (bijv. rode of gele currypasta)
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 500 ml groentebouillon
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie of koriander voor garnering
Bereidingswijze
- Voorbereiden: Als je gedroogde linzen gebruikt, spoel ze dan goed af en kook ze in een pan met water voor ongeveer 20 minuten, of tot ze zacht zijn. Giet af en zet opzij. Als je linzen uit blik gebruikt, spoel ze af en zet ze opzij.
- Ui en knoflook bakken: Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze 2-3 minuten tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut mee.
- Paprika en specerijen toevoegen: Voeg de blokjes paprika, currypasta, komijnpoeder en paprikapoeder toe. Roer goed door en bak nog 2 minuten.
- Tomaten en bouillon toevoegen: Voeg de tomatenblokjes en groentebouillon toe. Breng het geheel aan de kook.
- Linzen toevoegen: Voeg de gekookte of uitgelekte linzen toe aan de pan. Laat het geheel 10 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveren: Serveer de linzenstoofpot warm, gegarneerd met verse peterselie of koriander. Lekker met knapperig brood erbij.
Voedingswaarden (per portie)
- Energie: 350 kcal
- Eiwitten: 20 g
- Vet: 10 g
- Koolhydraten: 45 g
- Vezels: 15 g
Variatietips
- Voeg extra groenten toe zoals wortelen of courgette voor meer variatie.
- Vervang de currypasta door pesto voor een andere smaakdimensie.
- Maak je eigen kruidenmix door gebruik te maken van gemalen specerijen zoals kurkuma, gember en koriander.
- Voor een romigere stoofpot, voeg een scheut kokosmelk toe tijdens het koken.