Menu MaestroMenu Maestro

Snelle Venkel en Aardappelgratin

4.0
Klik om te beoordelen

Snelle Venkel en Aardappelgratin

Omschrijving

Deze romige venkel en aardappelgratin is een heerlijke en eenvoudige schotel die perfect is voor een doordeweekse avond. De combinatie van aardappelen en venkel, overgoten met een romige kaassaus, zorgt voor een smaakvolle ervaring die zowel als bijgerecht als hoofdgerecht kan dienen. Dit gerecht is snel te bereiden en vereist geen ingewikkelde kooktechnieken, waardoor het ideaal is voor drukke avonden. Serveer het met een frisse salade voor een complete maaltijd.

Bereidingstijd

Totale tijd: 45 minuten
Bereiding: 15 minuten
Oven: 30 minuten

Benodigdheden

  • Ovenschaal
  • Kookpan
  • Snijplank
  • Mes
  • Rasp
  • Lepel
  • Aluminiumfolie

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g aardappelen (bijvoorbeeld kruimige aardappelen)
  • 1 grote venkelknol
  • 200 ml slagroom
  • 150 g geraspte kaas (bijvoorbeeld Emmental of Gruyère)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels currypasta (of naar smaak)
  • 50 g boter
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakken. Snijd de venkelknol in dunne plakjes.
  3. Kook de aardappelplakken in een pan met gezouten water gedurende 5 minuten. Voeg de venkelplakken toe en kook nog eens 3 minuten. Giet af.
  4. Smelt de boter in een pan en voeg de fijngehakte knoflook en currypasta toe. Bak dit 1-2 minuten tot het geurig is.
  5. Voeg de slagroom toe aan de pan en verwarm het mengsel, maar laat het niet koken. Roer de helft van de geraspte kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  6. Leg een laag aardappelen en venkel in de ovenschaal en giet een deel van de kaassaus erover. Herhaal dit met de resterende aardappelen, venkel en saus.
  7. Strooi de resterende geraspte kaas over de bovenkant en dek de schaal af met aluminiumfolie.
  8. Bak de gratin 20 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder de folie en bak nog eens 10 minuten tot de bovenkant goudbruin en bubbelend is.

Voedingswaarden

Per portie: 450 kcal, 20 g vet, 45 g koolhydraten, 12 g eiwit.

Variatietips

  • Voeg extra groenten toe, zoals spinazie of champignons, voor meer smaak en voedingswaarde.
  • In plaats van currypasta kun je ook pesto gebruiken voor een andere smaakdimensie.
  • Maak de gratin van tevoren en verwarm deze voor het serveren in de oven.
  • Voor een zelfgemaakte currypasta, combineer gemalen specerijen zoals komijn, koriander, en gember met olie en zout tot een pasta.