Stamppot met Koolraap en Spekjes

Omschrijving
Koolraap is een heerlijke en voedzame groente die in deze stamppot wordt gecombineerd met aardappelen en knapperige spekjes. Dit gerecht is snel te bereiden en vol van smaak, perfect voor een doordeweekse maaltijd met het gezin. De romigheid van de aardappelen en de hartige smaak van de spekjes zorgen voor een perfecte balans in deze traditionele Nederlandse maaltijd.
Bereidingstijd
Totale tijd: 30 minuten
Benodigdheden
- Grote pan
- Aardappelstamper
- Koekenpan
- Snijplank
- Mes
Ingrediënten voor 4 personen
- 800 gram aardappelen (bijvoorbeeld kruimige aardappelen)
- 400 gram koolraap, geschild en in blokjes
- 200 gram spekjes (gerookt of ongezouten)
- 100 ml melk
- 50 gram boter
- Peper en zout naar smaak
- Optioneel: 1 eetlepel currypasta voor extra smaak
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en de koolraap, en snijd ze in gelijke stukken.
- Kook de aardappelen en koolraap in een grote pan met gezouten water gedurende ongeveer 20 minuten, of tot ze zacht zijn.
- Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
- Giet de aardappelen en koolraap af en voeg de boter en melk toe. Stamp het geheel tot een romige puree.
- Breng op smaak met peper, zout, en eventueel de currypasta voor een extra kick.
- Voeg de knapperige spekjes toe aan de stamppot en meng goed door.
- Serveer de stamppot warm met eventueel een beetje extra peper en zout naar smaak.
Voedingswaarden
Per portie (1/4 van het recept):
- Calorieën: 450
- Eiwitten: 15g
- Vetten: 20g
- Koolhydraten: 55g
Variatietips
- Voor een extra smaakdimensie kun je zelfgemaakte pesto of andere kruidenpasta's gebruiken in plaats van kant-en-klare producten.
- Voeg wat gesneden ui of knoflook toe tijdens het bakken van de spekjes voor extra smaak.
- Varieer met andere groenten zoals boerenkool of wortelen voor een andere twist in de stamppot.