Vlaamse Friet met Stoofvlees

Omschrijving
Vlaamse friet met stoofvlees is een klassiek gerecht dat perfect is voor een doordeweekse avond. Het gerecht combineert knapperige, goudbruine frieten met mals, langzaam gegaard stoofvlees dat smelt op je tong. Dit recept vraagt wat meer tijd, maar het resultaat is een ware traktatie die je gezin of vrienden zeker zal bekoren. De combinatie van de rijke smaken van het stoofvlees en de krokante frietjes maakt dit tot een onvergetelijke maaltijd.
Bereidingstijd
- Totale tijd: 120 minuten
- Bereidingstijd: 30 minuten
- Kooktijd: 90 minuten
Benodigdheden
- Grote stoofpan
- Frituurpan of diepe pan voor de friet
- Kookpan voor de aardappelen
- Snijplank en mes
- Houten lepel
- Schaal voor de friet
Ingrediënten voor 4 personen
-
Voor het stoofvlees:
- 800 g rundvlees (bijvoorbeeld riblappen)
- 2 uien, in ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el tomatenpuree
- 500 ml runderbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl currypasta
- 1 el bloem
- Peper en zout naar smaak
-
Voor de friet:
- 1 kg aardappelen (bijvoorbeeld Bintje)
- Zout naar smaak
- Olie om in te frituren
Bereidingswijze
-
Stoofvlees bereiden:
- Snijd het rundvlees in blokjes van ongeveer 3 cm. Kruid met peper en zout.
- Verhit een beetje olie in een grote stoofpan en bak het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
- Voeg de uien en knoflook toe aan de pan en bak tot ze glazig zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee.
- Strooi de bloem over de uien en roer goed door. Voeg de runderbouillon, laurierblaadjes en currypasta toe.
- Doe het vlees terug in de pan, breng aan de kook en laat het op laag vuur 1,5 uur stoven, tot het vlees zacht is.
-
Friet bereiden:
- Schil de aardappelen en snijd ze in frietvorm. Spoel ze af onder koud water en dep ze droog.
- Verhit olie in een frituurpan tot 180°C. Frituur de frieten in porties goudbruin en krokant, ongeveer 4-5 minuten per batch. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
-
Serveren:
- Serveer het stoofvlees met de Vlaamse friet en eventueel een frisse salade aan de zijkant.