Bloemkoolstamppot met Aardappelen

Omschrijving
Deze traditionele bloemkoolstamppot met aardappelen is een ware klassieker in de Nederlandse keuken en perfect voor een doordeweekse avondmaaltijd. De combinatie van romige bloemkool en aardappelen zorgt voor een verzadigende en troostende maaltijd. Door de groenten te stomen en vervolgens te stampen met een beetje boter en melk, krijg je een heerlijke, smeuïge structuur. Serveer de stamppot met rookworst of gehaktballen voor een complete en hartige maaltijd die het hele gezin zal aanspreken.
Bereidingstijd
Totale tijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Benodigdheden
- Grote pan
- Aardappelstamper
- Snijplank
- Mes
- Vergiet
- Kookpan voor de worst of ballen
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 bloemkool
- 800 gram aardappelen
- 50 gram boter
- 100 ml melk
- Zout en peper naar smaak
- 4 rookworsten of 4 gehaktballen (optioneel)
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe ze in een grote pan met water en een snufje zout.
- Snijd de bloemkool in roosjes en voeg deze toe aan de pan met aardappelen na 10 minuten koken. Kook alles samen nog eens 10 minuten tot zowel de aardappelen als de bloemkool gaar zijn.
- Giet de aardappelen en bloemkool af in een vergiet en laat even uitlekken.
- Doe de bloemkool en aardappelen terug in de pan. Voeg de boter en melk toe en stamp het geheel tot een romige puree. Breng op smaak met zout en peper.
- Kook ondertussen de rookworsten of gehaktballen volgens de instructies op de verpakking.
- Serveer de bloemkoolstamppot met de rookworst of gehaktballen erop.
Voedingswaarden
Per portie (met rookworst): 450 kcal
Eiwitten: 20 g
Vetten: 25 g
Koolhydraten: 40 g
Variatietips
- Voeg een lepel currypasta toe aan de stamppot voor een verrassende twist.
- Meng er een handvol gehakte peterselie of bieslook door voor extra smaak.
- Voor een zelfgemaakte kruidenmix kun je een mengsel van knoflookpoeder, uienpoeder en peper gebruiken.