Lamsragout met Champignons

Omschrijving
Deze lamsragout met champignons is een romige en smaakvolle maaltijd die perfect is voor een doordeweekse avond. Het lamsvlees wordt langzaam gegaard met champignons en uien in een rijke, romige saus, wat zorgt voor een heerlijke combinatie van smaken. Serveer de ragout met luchtige aardappelpuree voor een complete en bevredigende maaltijd. Dit recept is eenvoudig en snel te bereiden, en ideaal voor gezinnen die een smakelijke maaltijd willen zonder al te veel gedoe.
Bereidingstijd
Totale tijd: 60 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 45 minuten
Benodigdheden
- Grote kookpan
- Koekenpan
- Aardappelstamper
- Houten lepel
- Snijplank
- Mes
Ingrediënten voor 4 personen
- 600 gram lamsvlees (schouder of lamsbout), in blokjes
- 300 gram champignons, in plakjes
- 2 grote uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 200 ml kookroom
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel currypasta (bijv. kerrie of rode curry)
- 500 gram aardappelen, geschild en in stukken
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie, ter garnering (optioneel)
Bereidingswijze
- Kook de aardappelen in een grote pan met gezouten water gedurende 20 minuten, of totdat ze zacht zijn. Giet af en stamp tot een romige puree. Voeg eventueel een beetje boter of melk toe voor extra smeuïgheid.
- Verhit de olijfolie in een grote kookpan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde uien en knoflook toe en bak deze gedurende 3-4 minuten tot ze glazig zijn.
- Voeg het lamsvlees toe en bak dit rondom bruin in de pan. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
- Voeg de champignons en de currypasta toe en bak nog eens 3 minuten, totdat de champignons beginnen te slinken.
- Giet de kookroom erbij, breng op smaak met zout en peper, en laat het geheel 30 minuten op laag vuur sudderen, totdat het vlees mals is en de saus iets is ingedikt.
- Serveer de lamsragout met de aardappelpuree en garneer met verse peterselie indien gewenst.
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 650
- Eiwitten: 40 g
- Vetten: 35 g
- Koolhydraten: 45 g
- Vezels: 4 g
Variatietips
- Voor een extra smaakdimensie kun je ook wat rode wijn toevoegen aan de ragout tijdens het koken. Dit geeft een rijke smaak.
- Als je geen currypasta wilt gebruiken, kun je zelf een kruidenmengsel maken met komijn, koriander en paprikapoeder.
- Vervang de lamsvlees door rundvlees of kip voor een andere variant van dit gerecht.