Snelle Bietenburger met Salade

Omschrijving
Geniet van kleurrijke bietenburgers, geserveerd met een frisse salade van veldsla, komkommer en radijs. Deze burgers zijn niet alleen lekker, maar ook gezond en snel te bereiden. Perfect voor een doordeweekse avondmaaltijd! Met een combinatie van aardse smaken van de biet en de knapperigheid van de salade, is dit gerecht een ware traktatie voor de smaakpapillen. De bietenburgers zijn eenvoudig te maken en kunnen ook goed van tevoren worden bereid. Serveer ze met een heerlijke yoghurtsaus of pesto voor een extra smaakdimensie.
Bereidingstijd
30 minuten
Benodigdheden
- Koekenpan
- Mengkom
- Oven of grill
- Spatel
- Snijplank
- Mes
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 g gekookte bietjes (bijvoorbeeld uit een pot of vers gekookt)
- 200 g kikkererwten (uit blik, afgespoeld en uitgelekt)
- 100 g havermout
- 1 eetlepel currypasta (of naar smaak)
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 klein uitje, fijngesnipperd
- 1 eetlepel olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- 4 hamburgerbroodjes
Voor de salade:
- 150 g veldsla
- 1 komkommer, in plakjes
- 5 radijsjes, in dunne ringetjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel azijn (bijvoorbeeld balsamico)
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Bietenburger maken: Prak de gekookte bietjes en kikkererwten in een grote mengkom. Voeg de havermout, currypasta, knoflook, ui, olijfolie, zout en peper toe. Meng alles goed door elkaar tot een stevig mengsel.
- Vorm burgers: Verdeel het mengsel in 4 gelijke porties en vorm hier burgers van.
- Bakken: Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie op middelhoog vuur. Bak de bietenburgers ongeveer 4-5 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Salade maken: Meng in een kom de veldsla, komkommer en radijs. Voeg olijfolie, azijn, zout en peper toe en hussel alles goed door elkaar.
- Serveren: Leg de bietenburgers op de hamburgerbroodjes en serveer met de frisse salade ernaast.
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 320 kcal
- Eiwitten: 12 g
- Vetten: 10 g
- Koolhydraten: 45 g
- Vezels: 9 g
Variatietips
- Voeg extra groenten toe aan de burgers zoals geraspte wortel of courgette.
- Maak je eigen pesto voor een extra smaakdimensie: mix basilicum, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en olijfolie in een keukenmachine.
- Serveer de burgers met een yoghurtsaus voor een frisse toets: meng Griekse yoghurt met citroensap, knoflook en kruiden naar keuze.