Snelle Gevulde Koolbladeren met Gehakt

Omschrijving
Deze snelle gevulde koolbladeren zijn een perfecte doordeweekse maaltijd. Ze worden gevuld met een mix van gehakt, rijst en kruiden, en vervolgens in de oven gebakken. Serveer met een frisse salade voor een complete maaltijd. Dit recept is eenvoudig te maken en ideaal voor drukke avonden.
Bereidingstijd
- Bereiding: 15 minuten
- Oventijd: 30 minuten
- Totaal: 45 minuten
Benodigdheden
- Ovenschaal
- Kookpan
- Koekenpan
- Keukenmes
- Snijplank
- Lepel voor het mengen
Ingrediënten voor 4 personen
- 8 grote koolbladeren (bijvoorbeeld groene kool of savooiekool)
- 400 gram rundergehakt
- 150 gram ongekookte rijst
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 eetlepels currypasta (of pesto)
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel peper
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 handvol geraspte kaas (optioneel)
Bereidingswijze
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet apart.
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
- Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze tot ze glazig zijn.
- Voeg het rundergehakt toe aan de pan en bak dit rul. Meng de currypasta (of pesto) erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- Roer de gekookte rijst door het gehaktmengsel en meng goed.
- Blancheer de koolbladeren kort in kokend water (ongeveer 2 minuten) zodat ze buigzaam worden. Laat ze uitlekken.
- Vul de koolbladeren met het gehakt- en rijstmengsel en rol ze op. Plaats ze met de naad naar beneden in een ovenschaal.
- Giet de tomatenblokjes over de gevulde koolbladeren en bestrooi eventueel met geraspte kaas.
- Bak in de oven gedurende 30 minuten tot de bladeren zacht zijn en de top lichtbruin is.
Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 450
- Eiwitten: 30g
- Vet: 20g
- Koolhydraten: 35g
- Vezels: 5g
Variatietips
- Voeg extra groenten toe zoals geraspte wortel of courgette aan het gehaktmengsel voor meer smaak en voedingsstoffen.
- Maak je eigen currypasta of pesto voor een authentiekere smaak. Dit kan met verse kruiden, noten, en olijfolie.
- Probeer andere soorten vlees of gebruik een plantaardig alternatief voor een vegetarische variant.