Menu MaestroMenu Maestro

Stamppot Boerenkool met Rookworst

4.0
Klik om te beoordelen

Stamppot Boerenkool met Rookworst

Omschrijving

Stamppot Boerenkool met Rookworst is een klassiek Nederlands gerecht dat perfect is voor een gezellige doordeweekse maaltijd. Deze voedzame stamppot combineert de stevige smaak van boerenkool met romige aardappelen, en wordt geserveerd met heerlijke plakken rookworst. Het gerecht is niet alleen snel en eenvoudig te bereiden, maar ook gezond en vullend, waardoor het een ideale keuze is voor het hele gezin. Met een scheutje jus erbij, maak je het helemaal af. Dit gerecht brengt de smaken van Nederland in je keuken!

Bereidingstijd

Totale tijd: 30 minuten

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Aardappelstamper
  • Snijplank
  • Mes
  • Lepel
  • Kookpan voor de rookworst

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800 g aardappelen (bijv. kruimige aardappelen)
  • 400 g boerenkool (vers of diepvries)
  • 2 rookworsten (ongeveer 300 g)
  • 50 ml melk
  • 30 g boter
  • Peper en zout naar smaak
  • Jus (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe de aardappelen in een grote pan en voeg voldoende water toe om ze te bedekken. Kook de aardappelen 10 minuten.
  2. Voeg de boerenkool toe aan de pan met aardappelen en kook nog eens 10-15 minuten, of totdat de aardappelen gaar zijn.
  3. Terwijl de aardappelen en boerenkool koken, verwarm je een aparte pan met water en breng je deze aan de kook. Voeg de rookworsten toe en laat ze 10 minuten zachtjes koken.
  4. Giet de aardappelen en boerenkool af en doe ze terug in de pan. Voeg de melk en boter toe. Stamp alles tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Snijd de rookworst in plakken en serveer deze bovenop de stamppot. Voeg eventueel een scheutje jus toe voor extra smaak.

Voedingswaarden (per portie)

  • Calorieën: 450
  • Eiwitten: 20 g
  • Vet: 18 g
  • Koolhydraten: 55 g
  • Vezels: 8 g

Variatietips

  • Voeg een lepel currypasta of pesto toe aan de stamppot voor een unieke twist.
  • Voor een extra romige stamppot, gebruik room in plaats van melk.
  • Wil je de stamppot zelf maken? Gebruik dan verse kruiden zoals nootmuskaat, tijm of laurier in plaats van kant-en-klare kruiden.