Menu MaestroMenu Maestro

Uiensoep met Kaascroutons

4.1
Klik om te beoordelen

Uiensoep met Kaascroutons

Omschrijving

Deze klassieke uiensoep is perfect voor een snelle doordeweekse maaltijd. De zoete, gekarameliseerde uien worden gecombineerd met een rijke bouillon en geserveerd met knapperige kaascroutons. Dit gerecht is eenvoudig te maken en vol van smaak. Serveer het met een frisse salade voor een complete maaltijd.

Bereidingstijd

Totale tijd: 30 minuten

Benodigdheden

  • Grote soeppan
  • Houten lepel
  • Snijplank
  • Mes
  • Oven of grill

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 grote uien
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 liter runder- of groentebouillon
  • 2 takjes tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
  • 1 laurierblad
  • Zout en peper naar smaak
  • 4 sneetjes stokbrood
  • 150 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld Gruyère of Emmental)

Bereidingswijze

  1. Snijd de uien in dunne halve ringen.
  2. Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak ze langzaam, ongeveer 15 minuten, tot ze goudbruin en gekarameliseerd zijn.
  3. Voeg de bouillon, tijm, en het laurierblad toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Terwijl de soep suddert, verwarm je de oven voor op 200°C. Leg de sneetjes stokbrood op een bakplaat en bestrooi ze met de geraspte kaas.
  5. Bak de kaascroutons in de oven gedurende 5-7 minuten, totdat de kaas gesmolten en goudbruin is.
  6. Verwijder de laurier en tijm uit de soep en serveer deze in kommen, met de kaascroutons erbovenop.

Voedingswaarden (per portie)

  • Calorieën: 350
  • Eiwitten: 10 g
  • Vetten: 15 g
  • Koolhydraten: 45 g
  • Vezels: 2 g

Variatietips

  • Je kunt ook currypasta of pesto toevoegen voor extra smaak.
  • Voor een zelfgemaakte versie van kruiden, combineer knoflook, ui, en basilicum in een blender met een beetje olie tot een pasta.