Zalm in de oven met puree van wortel

Omschrijving
Deze zalm in de oven met puree van wortel is een kleurrijk en gezond gerecht. De zalmfilets worden gekruid met citroen en dille, en gebakken tot ze mooi gaar zijn. Maak een romige puree van gekookte wortelen en serveer dit naast de zalm. Dit gerecht is eenvoudig te maken en biedt een verrassende smaakcombinatie die het hele gezin zal verrassen!
Bereidingstijd
Totale tijd: 40 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Benodigdheden
- Oven
- Kookpan
- Pureestamper of blender
- Bakplaat
- Aluminiumfolie
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 zalmfilets (ongeveer 150-200g per stuk)
- 500g wortelen
- 1 citroen
- 2 eetlepels dille (vers of uit een potje)
- 2 eetlepels olijfolie
- 100ml room of kookroom
- Zout en peper naar smaak
- 2 eetlepels currypasta (optioneel voor extra smaak)
Bereidingswijze
- Voorbereiden: Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de wortelen en snijd ze in gelijke stukken voor gelijkmatig koken.
- Wortelpuree maken: Kook de wortelen in een pan met gezouten water gedurende 20 minuten of totdat ze zacht zijn. Giet af en doe de wortelen terug in de pan. Voeg de room, een beetje olijfolie, zout en peper toe. Pureer tot een gladde massa met een pureestamper of blender.
- Zalm bereiden: Leg de zalmfilets op een bakplaat bekleed met aluminiumfolie. Besprenkel met olijfolie, citroensap, dille, zout en peper. Als je currypasta gebruikt, verdeel dit dan ook over de zalm.
- Bakken: Bak de zalm in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of totdat de zalm gaar is en gemakkelijk uit elkaar valt.
- Serveren: Serveer de zalm met de romige wortelpuree en garneer met extra dille of citroenpartjes indien gewenst.
Voedingswaarden
- Calorieën: 400 per portie
- Eiwitten: 30g
- Koolhydraten: 25g
- Vetten: 20g
Variatietips
- Voor een extra smaakdimensie, probeer verschillende soorten currypasta of voeg een lepel pesto toe aan de wortelpuree.
- Je kunt ook verse kruiden zoals basilicum of peterselie gebruiken in plaats van dille.
- Maak je eigen currypasta door een mix van specerijen zoals kurkuma, komijn en gember te gebruiken voor een authentieke smaak.