Menu MaestroMenu Maestro

Gezellige Hollandse Erwtensoep voor Koude Avonden

4.9
Klik om te beoordelen

Hollandse Erwtensoep

Omschrijving

Deze traditionele Hollandse erwtensoep is een hartige en vullende maaltijd die perfect is voor koude avonden. Gemaakt met spliterwten, wortelen, selderij en rookworst, biedt het een rijke en troostende smaak. Dit recept is eenvoudig te maken en ideaal om van tevoren te bereiden, zodat je op drukke doordeweekse avonden snel aan tafel kunt. Serveer de soep met roggebrood en katenspek voor een authentieke Nederlandse ervaring.

Bereidingstijd

  • Totale tijd: 90 minuten
  • Bereidingstijd: 15 minuten
  • Kooktijd: 75 minuten

Benodigdheden

  • Grote soeppan
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Houten lepel
  • Maatbeker
  • Lepel voor het proeven

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g spliterwten
  • 1 grote ui
  • 2 wortelen
  • 2 stengels selderij
  • 1,5 liter water
  • 200 g rookworst
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel zout
  • Peper naar smaak
  • Roggebrood (voor serveren)
  • Katenspek (voor serveren)

Bereidingswijze

  1. Voorbereiden: Spoel de spliterwten af onder koud stromend water. Snipper de ui, snijd de wortelen en selderij in kleine blokjes.
  2. Soepbasis: Verhit de soeppan op middelhoog vuur en voeg een scheutje olie toe. Bak de ui glazig.
  3. Koken: Voeg de wortelen, selderij, spliterwten, laurierblaadjes en het water toe. Breng aan de kook en laat het geheel 75 minuten op laag vuur koken. Roer af en toe.
  4. Rookworst: Voeg 15 minuten voor het einde van de kooktijd de rookworst toe.
  5. Afmaken: Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep eventueel met een staafmixer voor een romigere textuur. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Serveren: Serveer de soep warm met roggebrood en katenspek.

Voedingswaarden

  • Calorieën: 350 per portie
  • Eiwitten: 20 g
  • Vetten: 10 g
  • Koolhydraten: 45 g

Variatietips

  • Voeg een lepel currypasta toe voor een interessante twist in de smaak!
  • Maak je eigen kruidenmix voor extra smaak door bijvoorbeeld verse kruiden zoals peterselie of dille toe te voegen.
  • Probeer variëren met andere groenten zoals prei of paprika voor een andere smaakdimensie!

Gerelateerde recepten