Menu MaestroMenu Maestro

Traditionele Nasi Goreng met Ketjap en Sambal in een Pan

4.4
Klik om te beoordelen

Nasi Goreng

Omschrijving

Nasi Goreng is een populaire Indonesische gebakken rijstschotel die snel en eenvoudig te bereiden is. Dit gerecht is ideaal voor een doordeweekse avond, gemaakt van overgebleven rijst, kleurrijke groenten en een perfect gebakken ei. Je kunt het gerecht verder verrijken met kip of garnalen voor extra smaak. Serveer het met een frisse komkommersalade en een eitje erop voor een complete maaltijd die zowel vullend als smakelijk is.

Bereidingstijd

Totale tijd: 30 minuten
Bereiding: 20 minuten
Koken: 10 minuten

Benodigdheden

  • Grote koekenpan of wok
  • Houten lepel of spatel
  • Snijplank
  • Mes
  • Kom

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 g gekookte rijst (bij voorkeur een dag oud)
  • 200 g kipfilet of garnalen
  • 2 eieren
  • 150 g gemengde groenten (bijv. wortel, paprika, erwtjes)
  • 4 el ketjap manis
  • 2 el sambal oelek (of naar smaak)
  • 2 el currypasta (bijv. rode currypasta)
  • 4 el zonnebloemolie
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 komkommer (voor de salade)

Bereidingswijze

  1. Voorbereiden: Snijd de kipfilet in blokjes of de garnalen in stukjes. Snijd de groenten in kleine stukjes. Snijd de komkommer in plakjes voor de salade.
  2. Eieren bakken: Verhit 1 el olie in de pan en bak de eieren als een omelet. Haal ze uit de pan en snijd ze in reepjes.
  3. Kip of garnalen: Voeg 1 el olie toe aan de pan en bak de kip of garnalen tot ze gaar zijn. Voeg de gemengde groenten toe en bak deze 2-3 minuten mee.
  4. Rijst toevoegen: Voeg de gekookte rijst, ketjap manis, sambal oelek en currypasta toe aan de pan. Roer alles goed door en bak nog 5 minuten op hoog vuur, totdat de rijst warm is.
  5. Afmaken: Voeg de reepjes omelet toe aan de rijst en meng goed door. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Serveren: Serveer de Nasi Goreng met plakjes komkommer ernaast voor een frisse touch.

Voedingswaarden (per portie)

  • Calorieën: 450
  • Eiwitten: 25 g
  • Vetten: 15 g
  • Koolhydraten: 60 g

Variatietips

  • Voeg extra groenten toe zoals taugé of broccoli voor meer kleur en voedingsstoffen.
  • Gebruik zelfgemaakte currypasta voor een authentiekere smaak. Meng hiervoor 1 el gember, 1 el knoflook, 1 el korianderpoeder, en 1 el komijn in een vijzel of keukenmachine.
  • Maak het gerecht vegetarisch door kip of garnalen te vervangen door tofu of tempeh.

Gerelateerde recepten