Menu MaestroMenu Maestro

Stamppot Wortel en Ui met Gehaktballen

4.9
Klik om te beoordelen

Stamppot Wortel en Ui met Gehaktballen

Omschrijving

Deze stamppot met wortelen en uien is een klassiek Nederlands gerecht, perfect voor een doordeweekse avondmaaltijd. De combinatie van romige aardappelpuree met zoete wortelen en gekarameliseerde uien zorgt voor een verwarmende schotel. De zelfgemaakte gehaktballen maken het geheel compleet en zorgen voor een extra portie eiwitten. Dit gerecht is niet alleen gezellig, maar ook voedzaam en eenvoudig te bereiden. Ideaal voor het hele gezin!

Bereidingstijd

Totaal: 45 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten

Benodigdheden

  • Grote kookpan
  • Aardappelstamper
  • Koekenpan
  • Lepel
  • Bord voor serveren

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800 gram aardappelen (bijv. kruimige aardappelen)
  • 400 gram wortelen
  • 2 grote uien
  • 500 gram gehakt (rund of gemengd)
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 eetlepel currypasta (of naar smaak)
  • 50 gram boter
  • Zout en peper naar smaak
  • 500 ml runderbouillon (of water)

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe ze in een grote pan met water en voeg een snufje zout toe. Breng aan de kook.
  2. Schil de wortelen en snijd ze in plakjes. Voeg ze na 10 minuten koken bij de aardappelen in de pan.
  3. Snipper de uien en voeg deze ook toe aan de pan. Kook alles samen nog 10 minuten tot de aardappelen en wortelen gaar zijn.
  4. Meng in een kom het gehakt met het ei, paneermeel, mosterd, currypasta, zout en peper. Vorm hier 4 gehaktballen van.
  5. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballen rondom bruin, ongeveer 10 minuten.
  6. Giet de aardappelen, wortelen en uien af en stamp ze fijn met de boter. Voeg eventueel wat runderbouillon toe voor een romigere structuur.
  7. Serveer de stamppot met de gehaktballen en eventueel wat jus.

Voedingswaarden (per portie)

  • Calorieën: 560
  • Eiwitten: 30 g
  • Vet: 25 g
  • Koolhydraten: 60 g

Variatietips

  • Voeg wat gesneden boerenkool of spinazie toe aan de stamppot voor extra groenten.
  • Maak je eigen kruidenmix voor de gehaktballen door bijvoorbeeld peterselie en knoflookpoeder toe te voegen.
  • Vervang gehakt door vegetarisch gehakt voor een plantaardige variant.
  • Experimenteer met andere soorten currypasta om verschillende smaken te ontdekken.